Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A hagyománytisztelet és a faluház 27 éve.

 

Évszázados hagyományok keltek életre az 1981-es helytörténeti kiállítás nyomán.A régi ládákból előkerült a népviselet nagy örömmel öltötte fel idős ,fiatal beleélve magát abba a korba mikor még ez volt a mindennapi viselet.

Film és fotók őrzik emlékét.

A falualapító elődeink múltját jellemző lakáskultúráját,használati eszközeit,öltözködési,népviseleti szokásait tükrözte a kiállítás.

Szerencsés voltam a gyűjtésben,mert az én családom nagyon hagyománytisztelő,hiszen a családfánk visszavezethető az 1711-ben  idetelepült falualapító őseinkre akiknek az emlékeit a mai napig őrizzük.

Ez a tudat vezérelt engem a több mint 27 évnyi önérdek nélküli munkában.

Igyekeztem minden fellelhető néprajzi anyagot felkutatnia múltból,hogy meglegyen a mának és megmaradjon a jövőnek.

Minél jobban belemélyedtem elődeink életének tanulmányozásába,annál jobban csodáltam önellátó életmódjukat ,misztikus szokás-és hiedelemviláguk gazdagságát.

Nagyon istenfélő hívők és vallásosak voltak,de hittek a rontásban,az ördögben,szellemekben,és a boszorkányokban, és a varázslással védekeztek ellenük.

Az életem során összegyűjtött,feldolgozott,lejegyzett néprajzi gyűjtőmunkámat " Mesélnek az évszázadok " Albertin (Albertirsán) címmel beküldtem a Néprajzi Múzeumnak,ahol országos II. helyezést nyert el.

A helyi néprajzi szokásokból szemelvényeket közöltem a Pest Megyei Hírlap hasábjain,majd az Albertirsai híradóban folytattam mind a mai napig,melyeket néprajzi gyűjtésem során fellelt újabb anyagokkal egészitek ki.

Az összegyűjtött néprajzi szokásokat színpadi változatokra feldolgozta Kovács Katalin tanárnő a hagyományőrző csoport vezetője,amelyek különböző rendezvényeken és több városban helyiségben nagy sikerrel kerültek előadásra,némelyiket a Tv is közvetítette.

Az eddigi munkásságomban sok segítséget kértek és adtam

a diplomadolgozatokat író fiataloknak,akik hozzám fordultak

különböző hagyományos témakörök feldolgozásának érdekében. A helytörténeti kiállítás Szántó József helytörténetíró kezdeményezésére valósult meg.

Az összegyűjtött kiállítási anyag elrendezésében nagy segítséget nyújtott Mótyovszkiné Szegvári Erzsébet képzőművészünk.

 

Kovács Károlyné

 

A mappában található képek előnézete Helytörténeti kiállítás 1981

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.